Headline

Thursday 13 October 2011

ႏွလုံးေသြးေၾကာက်ဥ္းေရာဂါ


ေသြးေၾကာ က်ဥ္းေျမာင္းကာစ အဆင့္တြင္ မ်ားေသာ အားျဖင့္ မည္သည့္ ေဝဒနာမွ် ခံစားရျခင္း မရွိပါ။ အကယ္၍ ႏွလံုး ႁကြက္သား မ်ားအား ေသြး ေထာက္ပံ့လ်က္ ရွိေသာ ႏွလံုးေသြး လႊတ္ေၾကာမ်ား ပိတ္ဆို႔ သြားပါက ခံစားျဖစ္ေပၚ ရမည့္ ေဝဒနာ မ်ားထဲတြင္ ရင္ဘတ္ေအာင့္ျခင္း ပါဝင္ ပါသည္။
အကယ္၍ ေျခေထာက္မ်ားတြင္ ရွိေသာ ေသြးလႊတ္ ေၾကာမ်ား မာခဲက်ဥ္းေျမာင္းခဲ့ပါက ပထမဦးဆံုး ခံစားရမည့္ ေဝဒနာမွာ လမ္း ေလွ်ာက္လွ်င္ ေျခေထာက္ နာက်င္ ကိုက္ခဲျခင္း ျဖစ္သည္။
အေၾကာင္းမူကား ေျခေထာက္ ႁကြက္သားမ်ားထဲသို႔ ေထာက္ပံ့သည့္ ေသြးပမာဏနည္းပါး သြားျခင္းေၾကာင့္ ျဖစ္ သည္။

ေရာဂါ အမည္ ဘယ္လို ႐ွာေဖြ ထုတ္မလဲ
ေသြးေၾကာမ်ား မာခဲက်ဥ္းေျမာင္း ၿပီး ေသြးစီးဆင္းမႈ နည္းပါးသြားသည့္တိုင္ ေဝဒနာ ခံစားရျခင္း မရွိ ေသးသည့္ အတြက္ ေသြးေၾကာက်ဥ္း၊ မက်ဥ္းသိရွိႏိုင္ရန္ စမ္းသပ္စစ္ေဆး ျခင္းသည္ အေရးႀကီးပါသည္။ ေသြး တြင္း ကိုလက္စထေရာလ္ ပမာဏ တိုင္းတာစစ္ေဆးျခင္း၊ ေသြးဖိအား တိုင္းျခင္း၊ ဆီးခ်ိဳေသြးခ်ိဳ ေရာဂါ ရွိ၊ မရွိ စစ္ေဆးျခင္း မ်ား ျပဳလုပ္ရပါမည္။ အသက္ ၂၀ ေက်ာ္လာသည္ႏွင့္ တစ္ၿပိဳင္နက္ (သင့္မွာလည္း အၱရာယ္ ျဖစ္ႏိုင္ေျခ မ်ား ရွိေနခဲ့ လွ်င္) ၅ႏွစ္လွ်င္ ၁ႀကိမ္ခန္႔ ေသြးတြင္း ကိုလက္စ ထေရာလ္ တိုင္းတာသင့္ပါသည္။ ယခုေခတ္တြင္ အဆင့္ျမင့္ေသာ ပံုရိပ္ေဖာ္နည္းပညာမ်ား ရွိလာၿပီ ျဖစ္ပါသည္။ ဥပမာ Angiography ေခၚ ႏွလံုးေသြးေၾကာ အထူး ဓာတ္မွန္႐ိုက္ျခင္း၊ အာလ္ထရာေဆာင္း (Doppler Scanning) ႐ိုက္ျခင္းတို႔ကို ျပဳလုပ္ကာ ႏွလံုးေသြးေၾကာမ်ားအတြင္း ေသြးစီးဆင္းမႈကို စစ္ေဆးသိရွိႏိုင္ပါသည္။ ဦးေႏွာက္၊ အဆုတ္၊ ေသြး ေၾကာမ်ားအတြင္း ေသြးစီးဆင္းမႈကို လည္း သိရွိႏိုင္ပါသည္။
ECG စက္ကို အသံုးျပဳ၍ စမ္းသပ္ျခင္းျဖင့္ ႏွလံုးအတြင္း လွ်ပ္စစ္စီးေၾကာင္း စီးဆင္း လႈပ္ရွားမႈမ်ားကို ေစာင့္ၾကပ္ၾကည့္႐ႈ ႏိုင္ပါသည္။ အခ်ိဳ႔ေသာ စမ္းသပ္မႈ မ်ားျပဳလုပ္ရာတြင္ သင္၏ ႏွလံုးလုပ္ငန္း ေဆာင္တာ မ်ားကို ဖိစီးမႈျဖစ္ေအာင္ ကာယေလ့က်င့္ခန္းမ်ား ျပဳလုပ္ၿပီးမွ စမ္းသပ္သင့္ပါသည္။ ကိုလက္ထေရာစ္ ကိုလက္စထေရာလ္ဆိုသည္မွာ အစားအစာထဲမွာ ပါဝင္ေသာ ျပည့္ဝ ဆီမ်ားကို အသည္းအတြင္း၌ ျပဳျပင္ ေျပာင္းလဲလိုက္ျခင္းျဖင့္ရရွိ ျဖစ္ေပၚလာေသာ အဆီတစ္မ်ိဳးျဖစ္ပါသည္။ ေသြးအတြင္း၌ ကိုလက္စထေရာလ္ ပမာဏအလြန္မ်ားျပားေနပါက ႏွလံုးေသြးေၾကာက်ဥ္းေရာဂါ ျဖစ္ႏိုင္ေျခ အခြင့္အလမ္း ပိုမိုမ်ား ပါသည္။ ကိုလက္စထေရာလ္ ႏွစ္မ်ိဳး ရွိပါသည္။
(၁) သိပ္သည္းဆနည္းေသာ အဆီ ပစၥည္း Low- density Lipoprotein (LDL) ကအသည္းမွ ကိုလက္စထေရာလ္ မ်ားကို ခႏၶာကိုယ္တစ္ခုလံုးတြင္ရွိေသာ ကလာပ္စည္းမ်ားႏွင့္ ေသြးလႊတ္ ေၾကာမ်ားဆီသို႔ ပို႔ေဆာင္ေပးသည္။
(၂) သိပ္သည္းဆမ်ားေသာ အဆီ ပစၥည္း High-density Lipoprotein (HDL) က တစ္ကိုယ္လံုးရွိ ပိုလွ်ံ ေနေသာ ကိုလက္စထေရာလ္မ်ားကို အသည္းသို႔ ျပန္လည္ပို႔ေဆာင္ေပး သည္။ LDL မ်ားသည္ ခႏၶာကိုယ္၏ သဘာဝရန္သူမ်ား ျဖစ္သည္။ ခႏၶာကိုယ္တြင္ LDL ပမာဏမ်ားပါက ႏွလံုးေသြးေၾကာက်ဥ္းေရာဂါ ျဖစ္ ႏိုင္ေျခ အခြင့္အလမ္းပိုမ်ားသည္။
အထူးသျဖင့္ HDL နည္းပါက ပို၍ ျဖစ္ႏိုင္ေျခမ်ားသည္။ HDL မ်ားသည္ ေကာင္းေသာ မိတ္ေဆြမ်ားျဖစ္ၿပီး ပမာဏမ်ားေလ ေလ က်န္းမာေရးႏွင့္ပို၍ညီညြတ္ေလ ေလျဖစ္သည္။ ထို႔ေၾကာင့္ အေကာင္း ဆံုး အေျခအေနမွာ HDL မ်ားၿပီး LDL နည္းျခင္းပင္ ျဖစ္သည္။

0 comments:

Post a Comment

Adsens